3/13/2013

le rotarien



Salut! Ajattelin kertoa teille tänään mun järjestöstä eli rotareista! Rotary-klubejahan löytyy melkein jokaisesta kaupungista ja kunnasta, ja tietyn alueen klubit muodostavat piirejä, joilla on omat numeronsa. Esimerkiksi mun Suomen piiri on 1400 (Pohjois-Suomi) ja Ranskassa mun piiri on 1510. Rotaryhan ei ole pelkästään vaihtojärjestö vaan tekee kaikenlaista hyväntekeväisyyttä, esim. käynnissä on End Polio Now -projekti, jonka keräyslippaita oottekin varmaan näynyt esim. lentokentillä. Ja koska Rotary ei ole kaupallinen järjestö, meille vaihtareilla se tarkottaa olellisesti halvempia hintoja! Vertailun vuoksi: mun vuosi Rotaryn kautta Ranskassa tulee maksamaan noin pari tonnia, kun taas kaupallisilla järjestöillä saa pulittaa n. 6 000- 7 000 €.

rotary   
  
 Rotaryn vaihto-ohjelmassa on muitakin piirteitä, joita ei välttämättä tapaa muilla järjestöillä:
  • Vaihto-oppilaspaikkaa haetaan klubilta, ei itse järjestöltä kuten muilla järjestöillä on tapana. Riippuu klubista, kuinka monta vaihtaria he lähettävät vai lähettävätkö sinä vuonna yhtään.
  • Rotareitten kautta on yleensä vaikeampi päästä vaihtoon, koska paikkoja on paljon vähemmän kuin hakijoita. Pienillä paikkakunnilta pääsee helpommin, esimerkiksi itse olin ainut hakija.
  • Perusajatus on, että kaksi rotaryklubia kahdesta erimaasta "vaihtavat" vuodeksi vaihto-oppilaansa. On kuitenkin aivan mahdollista, että Suomen klubiisi tulee vaihtari Belgiasta, kun olet itse menossa Ranskaan tms.
  • Kohdemaita ei valita "nopeat syövät hitaat" -periaatteella, vaan vaihto-oppilas listaa neljä maata, joihin sitoutuu lähtemään. Rotarit kokoontuvat tammikuussa ja valitsevat kaikille lähtijöille maat.
  •  Koulutuksia Suomessa on n. kolme kappaletta. Itselläni on kaksi piirin koulutusta ja ensi kuussa Lahteen kokoontuvat kaikki Suomen rotaryvaihtarit!
  • Vaihto rotareitten kautta on erittäin turvallinen. Ei tarvitse pelätä, että sut heitetään uuteen kulttuuriin ja jätetään oman onnen nojaan, vaan rotarit välittää susta ja katsoo, että kaikki on hyvin.
  • Hostklubi maksaa vaihtarille kuukausirahaa, joka on noin 60 €.
  • Perheitä vuoden aikana on 2-4, yleisin on kolme kappaletta. Näin pääset tutustumaan kattavasti vaihtomaasi elämäntapaan.
  • Perheet eivät saa palkkaa. Tämä on ollut minulle tosi tärkeä, koska näin voi olla varma, että perhe on oikeasti kiinnostunut ottamaan vaihtarin, eivätkä ole vain rahan perässä.
  • Vaihdossa on Rotaryn leirejä vaihtareilla ja edustustehtäviä, joiden sisältö ja määrä riippuvat maasta.
  • Vuoden loppupuolella on mahdollista usein osallistua pitemmälle matkalle. Euroopassa tämä on nimellä Eurotour ja esim. USAssa on West- / Eastcoast-matka. Eurotour on melkein kahden viikon mittainen bussimatka Euroopan maissa, tätä ei kannata missata, jos on Euroopassa vaihdossa! Täältä näet, missä ranskavaihtarit kiersivät viime vuonna!
  • Oma kokemus kertoo, että vaihtarilta odotetaan rutkasti oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta. Tämä on musta tosi hyvä, koska siellä maailmalla pitää osata pitää asioistaan huolta :)
     
rotary1  
    Rotareitten kautta vaihtoon hakeminen tapahtuu tiivistetysti näin:
1) Etsit täältä lähimmän/lähimmät klubisi, otat yhteyttä ja tiedustelet, lähettääkö klubi vaihto-oppilaita.
2) Lähetät syksyllä klubille noin yhden A4-kokoisen vapaamuotoisen hakemuksen, jossa kerrot itsestäsi, harrastuksistasi, miksi haluat vaihtoon, yms.
3) Klubi kutsuu hakijat haastatteluun ja päättää, kenet/ketkä lähettää vaihtoon.
4) Marraskuun loppuun mennessä täytetään nva:n eli nuorisovaihtoasiamiehen kanssa sitoumus, johon pitää laittaa mm. neljä maatoivetta.
5) Joulukuun loppuun mennessä täytetään varsinainen hakemus, jossa mm. perustiedot susta, lääkärin- ja hammaslääkärintodistus, valokuvia, kirje hostperheelle,..
6) Sitten alkaa se piinaavin osuus eli maa-, piiri- ja perhetietojen odottelu!
   
   Suosittelen vaihtoon lähtöä varsinkin Rotaryn kautta! Jo näin ennen vuotta oon oppinu paljon ja tutustunu ihaniin ihmisiin, entäs sitten itse vaihdon aikana!! Ei voi muuta sanoa kuin, että oon tosi onnekas, että rotarit lähettää mut :) Lisätietoja Rotareista ja vaihto-vuodesta saat täältä ja/tai laittamalla kysymystä mulle kommenttiboksiin! :)

À bientôt (=nähdään pian)!
Nelli

3 comments:

  1. olipa kiva postaus! en ois kyllä voinu kuvitellakaa lähteväni minkään mun järjestön kautta näin jälkeenpäin :) tiiätkö muuten millon meillä on toinen piirikoulutus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiitti julia! :) niimpä, en mäkään! pelkästään toi rahajuttu ois kaatanu mun suunnitelmat :S joo tiiän 25.5. oulussa :)

      Delete
  2. EDIT: tuossa ekassa pallukassa selitän huonosti, tarkoitan siis, että rotareilla ei ole olemassa mitään toimistoa yms, jonne voi ottaa yhteyttä, kun haluaa vaihtoon. järjestöltähän siinä paikkaa haetaan, sillä klubit kuuluu rotareihin.. jeejee hyvä minä :D

    ReplyDelete