5/17/2013

neljätoista vinkkiä, neljätoista viikkoa


Ciao ciao! Heh he he he heh, 14 viikon päästä oon jo mun ekassa Ranskan kodissa, wohou! Tän iloisen päivän kunniaksi ja ihan huvin vuoksi tulin listailee vinkkejä tuleville (Rotary)vaihtareille. Joten tässäpäs tulee 14 sellaista vinkkiä, joita itse ajattelen, että näistä voisi olla apua :)
weheart 1) OLE POSITIIVINEN! Kun rotaryklubi valitsee vaihto-oppilastaan, erotut varmasti eduksesi, kun olet muistanut hymyillä haastattelussa. Aina, kun näet klubilaisia tai olet käymässä kokouksessa, anna itsestäsi reipas ja iloinen vaikutelma. :)
2) OLE AKTIIVINEN! Ainakin oma kokemus kertoo, että kukaan ei oo välttämättä muistuttelemassa, että ai niin se ja se kaavake pitäs olla täytettynä huomenna piirillä! Vaikka kaikki muut ois tosi laiskoja sun vaihto-oppilasvuoden kanssa, et voi itse olla, koska jos olet, silloin jää vuosi kokematta :(
3) ETSI VAIHTARIKAVEREITA! Esim. vaihtarifoorumilta löytyy paljon samanhenkistä porukkaa, unohtamatta facebookin vaihtariryhmiä. Varsinkin hakemusta täytellessä on tosi kätevää, kun voi kysyä toisilta apua. Ja noille ihmisille voi aina hehkuttaa, miten hieno vuosi on tulossa.
4) HAAVEILE, PETY, HAAVEILE! Ainakin itse kuvittelin niin lähteväni sinne Jenkkeihin, mutta kun tieto Ranskaan menosta tuli, piti vaan päättää, että tääkin on tosi huippua! On ihan asenteesta kiinni, miten otat vastaan esim. sun maatiedon. Kaikki maat on ihania, kaikkiin maihin voi lähteä!
weheart-001 5) ÄLÄ STRESSAA MAAVALINNOISTA! Onnellisena neljänteen maavaihtoehtoon lähtijänä en oo nyt niin sellasen maavalintojen taktikoinnin kannalla. Rotartivaihtarin ei pitäisi välittää niin siitä vaihtomaasta, vaan enemmänkin siitä, että pääsee vain lähtemään. Kun niitä maavalintoja tekee, ajattelee helposti, että en oikeesti haluu tohon mun neljänteen, mutta opitte varmasti tykkää vaihtomaastanne, mikä se sitten ikinä on.
6) LUE BLOGEJA! Oman kohdemaan blogitarjontaa lueskellessa rakkaus vaihtomaata kohtaan ja pääset kurkkaa, millaista sun elämä ehkä tulee olemaan. Vaihtariblogien lukeminen on vaan niin kivaa :) Ja maavaihtoehtoja miettiessä lukekaa tasapuolisesti kaikista maista kertovia blogeja!!
weheart-002 7) ÄLÄ RAKENNA ENNAKKO-ODOTUKSIA! Älä odota, että pääset sun ekaan maavaihtoehtoon, älä odota, että sun elämä tulee olemaan kuin siitä yhdestä blogista. Yritä olla rakentamatta kaavoja päähäsi, miten sun vuosi tulee menemään. Mutta haaveilu on aina enemmän kuin sallittua, pettyä saa, ja silloin ilo on suurin, kun asiat menikin niin kuin sun "ei tapahdu mun kohdalla"-haaveissa.
8) OPETTELE KIELTÄ! Mun mielipide on, että on kohteliasta opetella ainakin vähän vaihtomaan kieltä etukäteen. Ymmärrän paremmin kuin hyvin, että on ihan älyttömän vaikeeta opiskella itse kieltä, jos se varsinkin harvinainen. Aina et pysty menemään tunneille, mutta jos on mahdollista, mene! Monesti vaihtarit vastaa kysymykseen "Mitä toivot, että olisit tehnyt ennen vaihtoa?", että "Olisin opetellut enemmän kieltä". Jokainen lisäsana on aina eteenpäin ja helpottaa elämää vaihdossa :) Mutta on kyllä tosi hauskaa mennä maahan, jonka kieltä ei osaa paljoa, koska kielitaito tulee kehittymään vaihdossa niin paljon :)
weheart-005 9) TEE PINSSEJÄ MAATIETOA ODOTELLESSA! Ehkä käytännöllisin neuvo :) Kun hakemus on laitettu postiin, kipaise kirjakauppaan ostamaan pinssitarvikkeet ja ala askarrella! Maatiedon odottelu on niin tuskasta, että se energia kannattaa suunnata johonkin hyödylliseen. Kun maatieto on tullut, on paljon muuta tekemistä :)
10) ALOITA HAKEMUKSEN TEKO AIKAISIN! Vaikka sitoumusta ei olisi viellä kirjoitettu, on fiksua katsella netistä, miltä hakemus tulee näyttämään, tulostaa se ja tehdä harjoitustäyttö. Kirjettä hostperheille ei voi koskaan valita liian aikaisin, hakemuksen kuvia ei voi valita ja tilata liian aikaisin! Lääkäriajat kannattaa varata ainakin marraskuun lopussa :) Joulu on kiva viettää ilman hakemustressiä!
weheart-003 11) OLE KIINNOSTUNUT HOSTPERHEISTÄSI! Kun perhetiedot tulee, ala s-postailemaan innokkaasti perheesi kanssa. Kysele kaikkea! Perhe saa susta hyvän kuvan ja totta kai on kivaa tietää kaikenlaista tulevasta elämästäsi siellä jossain :)
12) KIRJOITA HOSTPERHEELLESI HEIDÄN KIELELLÄÄN! Alussa mulle ranskaksi kirjoittaminen oli tosi tosi raskasta ja menin ihan avec Google Translation. Mutta en voi kyllä sanoa, etteikö mun ranska ois kehittyny! Se on kehittyny tosi paljon! Samalla oppii sellaisia sanoja ja ilmaisuja, joita tuut oikeesti tarvitsemaan. En käytä todellaankaan enää kääntäjää, vaikkakin sanoja katson paljon sanakirjasta :)
13) NAUTI SUOMESTA! Jouluherkkuja saa tankata tuplasti, simaa saa juoda kaks pulloa enemmän kuin tavallisesti! Mökkeily, makkaranpaisto, maito, kieli, ihmiset, Fazerin sininen yms yms. <-- ota noista kaikki irti, kun vielä voit :) Mun suunnitelma on tankata itseni täyteen suomijuttuja, jättää sitten Suomi taakse ja nauttia kunnolla Ranskasta.
weheart-004 14) PIDÄ BLOGIA! Koska bloggaaminen on tosi kivaa. Koska on helpompi blogata kuin selittää samat asiat erikseen kaikille. Koska sulle jää vuodesta "päiväkirja", jota voi sitten myöhemmin lueskella ja muistella. Koska bloggaaminen on oikeesti niin kivaa :)
 
Noh, kerta neljätoista viikkoa, ei laiteta enempää kuin neljätoista vinkkiä. Toivottavasti oli edes vähän apua! Asenne kun on kunnossa, niin kaikki menee hyvin. Ehkä mulla on piakkoin vinkkejä koskien ihan vaihtomaassa oleskelua :)
 
À bientôt!
Nelli

2 comments:

  1. Tosi hyvä postaus, mä tykkäsin aivan älyttömästi!! ja ihania kuvia :)) Ootko sä muuten siis tehnyt noita pinssejä nyt, oisko jotain tarkempaa vinkkiä antaa? ku mä en oo ees alottanu niiden tekoo ja stressaa vähäsen... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. jee kiva kun tykkäsit! :) no tein niitä pinssejä sillon talvella, mutta en sen jälkeen. ajattelin tehdä postauksen niistä varmaan kesälomalla, kun kerkeen taas tehdä niitä, mutta lyhyesti sanottuna tein näin: etsin suomi-aiheisia kuvia netistä, tulostin ne "passikuva"-kokoisina ja leikkasin. Leikkasin kartongista vähän kuvaa isomman palasen, liimasin ne yhteen ja liimasin päälle jonkun koristeen esim. sellasta "pitsinauhaa", jota saa kirjakaupasta. kirjotin takapuolelle "Nelli Rönkkö Finland" ja laminoin koko höskän. Osaan liimasin kuumaliimalla koristeen vasta laminoinnin jälkeen, jos koriste oli iso. Sitten kuumaliimasin pinssipohjan ja voilà!! toi on mun resepti, mutta jos ei oo laminointikonetta niin voi koittaa kontaktimuovia vaikka :) kannattaa vaan mennä kirjakauppaan tai johonkin askartelukauppaan ja ostaa vaikka sinistä kartonkia ja kaikenlaisia koristeita, mitä vaan löytyy, niin kyllä se siitä :)

      Delete